Η μαστεκτομή και η θέση της στην σύγχρονη εποχή

Η μαστεκτομή στην ιστορία

Πρωτοπεριγράφτηκε από τους αρχαίους Αιγυπτίους για την αντιμετώπιση των όγκων στο στήθος και εφαρμοζόταν σε όλη την ανθρώπινη ιστορία με  διάφορους τρόπους και δραματικά άσχημα αποτελέσματα. Επιστημονικά περιγράφηκε από τον Halsted το 1894, ο οποίος πρότεινε μία πολύ ριζική επέμβαση, με μεγάλο τραυματισμό του θώρακα. Εκτός από τον μαστό αφαιρούνταν όλοι οι λεμφαδένες της μασχάλης και οι θωρακικοί μύες, οπότε οι γυναίκες υπέφεραν από μεγάλη μείωση της κινητικότητας του άνω άκρου και μεγάλου βαθμού λεμφοίδημα.

Δυστυχώς, η μαστεκτομή τύπου Halsted παρέμεινε ως η μοναδική χειρουργική θεραπεία για τον καρκίνο μαστού ως τη δεκαετία του ’70, όταν αποδείχθηκε ότι η τόσο επιθετική χειρουργική προσέγγιση όχι μόνο δεν προσέφερε τίποτα περισσότερο στις γυναίκες από άποψη επιβίωσης, αλλά τους αφαιρούσε από την ποιότητα ζωής. Τότε ξεκίνησε να εφαρμόζεται ευρέως η τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή, που δεν τραυμάτιζε τον θώρακα, αλλά είχε επίσης επιθετική αντιμετώπιση στο θέμα των λεμφαδένων.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, τα πάντα άλλαξαν. Την δεκαετία του ’80 αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αναγκαία η μαστεκτομή για όλες τις ασθενείς με καρκίνο μαστού, αλλά ότι μπορούσε να εφαρμοστεί η συντηρητική χειρουργική μαστού (ογκεκτομή μαστού σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία), με τα ίδια ογκολογικά αποτελέσματα. Για τις ασθενείς  που δεν μπορούσε να γίνει διατήρηση του μαστού, συνέχισε να υπάρχει η μαστεκτομή, λεγόμενη και απλή μαστεκτομή που εφαρμόζεται με μία πλειάδα τομών. Το θέμα της χειρουργικής των λεμφαδένων διαχωρίστηκε πλήρως από την επέμβαση στον μαστό, με την τεχνική της βιοψίας των λεμφαδένων φρουρών να γλιτώνει πολλές γυναίκες από τον πλήρη λεμφαδενικό καθαρισμό μασχάλης και τις επιπλοκές του. Περισσότερα για τις χειρουργικές επεμβάσεις στη μασχάλη, θα βρείτε εδώ.

Η μαστεκτομή στην εποχή της Ογκοπλαστικής εποχής του σήμερα

Πότε πρέπει να γίνει μαστεκτομή;

Οι σύγχρονοι επιστήμονες προσπαθούμε να διευρύνουμε τις δυνατότητες των γυναικών για αποφυγή μαστεκτομής. Μολαταύτα, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να εφαρμοστεί. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

  • Χειρουργήσιμος τοπικά προχωρημένος καρκίνος μαστού
  • Καρκίνος πολύ μεγάλος σε σχέση με το μέγεθος του μαστού όπου ούτε με σύνθετες ογκοπλαστικές μεθόδους μπορεί να αφαιρεθεί με διατήρηση του μαστού και αποδεκτό αισθητικό αποτέλεσμα
  • Πολυκεντρικός καρκίνος (καρκίνος με πολλαπλές εστίες σε πολλαπλά σημεία του μαστού)
  • Εκτεταμένο DCIS (μη-διηθητικό καρκίνωμα in situ)
  • Υποτροπή του καρκίνου μετά από προηγούμενη συντηρητική χειρουργική θεραπεία
  • Νέος καρκίνος μαστού μετά από προηγούμενη συντηρητική χειρουργική θεραπεία στο ίδιο στήθος
  • Αντένδειξη στη χορήγηση ακτινοθεραπείας μαστού, που είναι αναπόσπαστο μέρος της συντηρητικής αντιμετώπισης
  • Για μείωση κινδύνου λόγω οικογενειακού ιστορικού ή γονιδίων (αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή)
  • Για μείωση κινδύνου μετά από ανάπτυξη καρκίνου στον άλλο μαστό (έχει προηγηθεί μαστεκτομή στον άλλο μαστό)
  • Ασθενής που προτιμά την μαστεκτομή από την συντηρητική θεραπεία και διατήρηση του στήθους
  • Άνδρας ασθενής με καρκίνο μαστού

Ογκοπλαστική Μαστεκτομή

Στην εποχή της ογκοπλαστικής χειρουργικής, ακόμα και η τεχνική της απλής μαστεκτομής επιδέχεται διαφοροποιήσεων ανάλογα με το απώτερο χειρουργικό πλάνο και τις επιθυμίες της ασθενούς. Μέσα από συζήτηση με την κάθε γυναίκα θα αποφασίσουμε την ακριβή προσέγγιση αναλόγως του μελλοντικού σχεδιασμού της αποκατάστασης μαστού. Η τομή και άλλες παράμετροι θα εξαρτηθούν από την τεχνική αποκατάστασης που θα ακολουθήσουμε. Σε επιλεγμένες γυναίκες που θα προσφέρουμε Άμεση Αποκατάσταση Μαστού (σε πρώτο χρόνο), το χειρουργικό πλάνο αλλάζει τελείως και στη θέση της απλής μαστεκτομής θα γίνει υποδόρια μαστεκτομή με ή χωρίς διατήρηση της θηλής. Αυτή είναι μία πολύ πιο σύνθετη επέμβαση που είναι διαθέσιμη στο Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας.

Επιπλοκές μαστεκτομής

Κατά την μαστεκτομή χορηγείται αντιβιωτική αγωγή στο χειρουργείο και τοποθετείται παροχέτευση για ένα 24ωρο. Μετά την επέμβαση χορηγείται πάντα αντιθρομβωτική θεραπεία. Ο πόνος από την μαστεκτομή είναι ήπιος και διαρκεί ένα με δύο 24ωρα. Πάντως, η μαστεκτομή σαν επέμβαση δεν έχει  συχνές και σημαντικές επιπλοκές. Οι λίγες που μπορούν να συμβούν είναι:

  • Αιμάτωμα (σπάνια, εντός 24ώρου, ίσως απαιτήσει εκκένωση στο χειρουργείο)
  • Λοίμωξη χειρουργικού τραύματος (εντός ολίγων ημερών, απαιτεί λίγη αντιβίωση)
  • Ύγρωμα (μετά από μέρες, συλλογή καθαρού υγρού κατά την επούλωση, αναρροφάται στο ιατρείο)
  • Ανοξία δερματικού κρημνού (σπάνια, σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις μαστεκτομών)
  • Μείωση αισθητικότητας στην περιοχή της τομής

Για πληροφορίες για την Υποδόρια Μαστεκτομή με ή χωρίς διατήρηση της θηλής, δείτε την αντίστοιχη σελίδα για την Αποκατάσταση Μαστού.

Η  σελίδα αυτή θέλει να απαντήσει σε συχνές ερωτήσεις για την μαστεκτομή, όπως:

  • Τι είναι η μαστεκτομή;
  • Πότε γίνεται η μαστεκτομή;
  • Υπάρχει μόνο ένα είδος μαστεκτομής;
  • Πώς γίνεται σήμερα η μαστεκτομή;
  • Μαστεκτομή και αποκατάσταση
  • Μαστεκτομή και πόνος
  • Φωτογραφίες μαστεκτομής

Σημείωση του Ιατρείου Φροντίδας Μαστού Πάτρας:

Ενημερώνοντάς σας, θέλουμε να σας προστατεύσουμε από πηγές μη έγκυρων πληροφοριών και διαδόσεων στο διαδίκτυο. Επίσης θέλουμε να σας βοηθήσουμε να ενημερωθείτε πριν την επίσκεψη στο ιατρείο μας.  Ο  χειρουργός μαστού Ιωάννης Χαβελές έχει συγγράψει όλα τα κείμενα της ιστοσελίδας του Ιατρείου Φροντίδας Μαστού Πάτρας -frontidamastou.gr- και εγγυάται την επιστημονική ορθότητα των παρεχόμενων πληροφοριών κατά την συγγραφή (2017). Όμως, η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και η θεραπεία εξατομικεύεται με βάση πολλά στοιχεία. Μην καταλήγετε σε βιαστικά συμπεράσματα χωρίς να ρωτήσετε τον γιατρό σας. Η συζήτηση με τον εξειδικευμένο θεράποντα χειρουργό μαστού δεν υποκαθίσταται από ανάγνωση ενημερωτικών κειμένων, οπότε να απευθύνετε στον μαστολόγο σας όλες τις ερωτήσεις σας.