Καλοήθης Όγκος στο Στήθος

Με τον γενικό αυτό όρο συνήθως εννοούμε οποιοδήποτε ψηλαφητό μόρφωμα στο στήθος που δεν είναι καρκίνος του μαστού. Ένας τέτοιος ορισμός κατατάσσει και τις κύστεις μαστού, τα αποστήματα και τα αιματώματα στον μαστό (απλές συλλογές υγρού) σαν καλοήθεις όγκους. Αυτό δεν είναι τόσο ακριβές και τα κυστικά μορφώματα δεν θεωρούνται όγκοι. Ακριβέστερα, ως καλοήθης όγκος ορίζεται ένα συμπαγές μόρφωμα στον μαστό που τα κύτταρά του δεν έχουν καρκινική εξαλλαγή.

 

Ποιοί είναι οι συνήθεις καλοήθεις όγκοι στο στήθος;

1. Ινοαδένωμα

Το πλέον σύνηθες καλοήθους συμπεριφοράς ογκίδιο που απαντάται σε έφηβες και νεαρές γυναίκες. Είναι ακίνδυνο εφόσον έχει διαγνωστεί με σιγουριά. Συχνά απαιτεί βιοψία μαστού για σίγουρη διάγνωση. Αντιμετωπίζεται είτε με περιοδική παρακολούθηση με υπέρηχο μαστού ή με χειρουργική εξαίρεση. Διαβάστε το αναλυτικό άρθρο του Χειρουργού Μαστού Ιωάννη Χαβελέ για τα ινοαδενώματα στον μαστό, εδώ.

2. Ενδοπορικά Θηλώματα Μαστού

Το ενδοπορικό θήλωμα είναι ο κυριότερος λόγος εμφάνισης αιματηρής έκκρισης θηλής. Αποτελεί ογκίδιο που αναπτύσσεται στους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού, συνήθως πίσω από την θηλή. Μπορεί να είναι ένα ή και περισσότερα, στον ένα ή και στους δύο μαστούς. Η κατευθυνόμενη διαδερμική βιοψία μαστού είναι απαραίτητη για να αποκλειστεί η κακοήθης μορφή του θηλώματος, το Θηλώδες Καρκίνωμα του μαστού. Τα ενδοπορικά θηλώματα συνήθως απαιτούν χειρουργική εξαίρεση, μαζί με το σύστημα των πόρων από όπου γεννώνται.

3. Νέκρωση Λίπους Μαστού (Λιπονέκρωση Μαστού)

Ο τραυματισμός του στήθους μπορεί να προκαλέσει νέκρωση σε ένα τμήμα λίπους στον μαστό. Με την επούλωση αυτό το τμήμα σχηματίζει ένα ογκίδιο, Αυτό μπορεί να το ψηλαφήσει η ίδια η γυναίκα ή να ανακαλυφθεί στον προληπτικό έλεγχο μαστού. Είναι ένα σχετικά σπάνιο είδος όγκου, που συνήθως η διάγνωσή του απαιτεί κατευθυνόμενη διαδερμική βιοψία μαστού, καθώς στην ψηφιακή μαστογραφία και τον υπέρηχο μαστού μοιάζει πολύ με καρκίνο μαστού.

4. Αδένωση και Σκληρυντική Αδένωση Μαστού

Αδένωση είναι η μεγάλη αύξηση της ποσότητας του αδενικού στοιχείου μέσα στα λοβία του μαστού. Μπορεί ο αδένας να έχει φυσιολογική μορφολογία ή να εμφανίζει παραμόρφωση τύπου ουλής, οπότε ονομάζεται σκληρυντική αδένωση. Συχνά προκαλεί συμπτώματα πόνου στον μαστό, που γίνεται εντονότερος στην περίοδο. Η διαφοροδιάγνωση από τον καρκίνο του μαστού γίνεται με κατευθυνόμενη διαδερμική βιοψία μαστού και ιστολογική εξέταση. Η ορθή διάγνωση είναι πολύ σημαντική καθώς η ύπαρξη αλλοιώσεων σκληρυντικής αδένωσης θεωρείται παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες που έχεουν διαγνωστεί με σκληρυντική αδένωση επιβάλλεται να έχουν στενή παρακολούθηση γιατί έχουν 1,5 με 2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για ανάπτυξη κακοήθειας στον μαστό.

5. Ακτινωτή Ουλή Μαστού και Σύνθετη Σκληρυντική Βλάβη

Η ακτινωτή ουλή είναι μία αλλοίωση στον μαστό που συνήθως ανακαλύπτεται στην μαστογραφία. Σε μεγέθη πάνω από 1 εκ ονομάζεται σύνθετη σκληρυντική βλάβη. Η ακτινολογική εικόνα αυτής της αλλοίωσης είναι πανομοιότυπη με τον καρκίνο μαστού, οπότε η προεγχειρητική διάγνωση πρέπει να γίνει με κατευθυνόμενη διαδερμική βιοψία μαστού και ιστολογική εξέταση. Αυτές οι αλλοιώσεις σχετίζονται συχνά με DCIS μαστού και σωληνώδες καρκίνωμα μαστού. Μετά την διάγνωση η αλλοίωση αφαιρείται χειρουργικά γιατί αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου μαστού στο μέλλον.

6. Φυλλοειδής όγκος μαστού (ή Φυλλοειδές Κυστεοσάρκωμα)

Είναι ένας όγκος που απεικονιστικά μοιάζει πάρα πολύ με το ινοαδένωμα, και από το οποίο μπορεί να διαφοροδιαγνωστεί μόνο με κατευθυνόμενη διαδερμική βιοψία μαστού. Ο όγκος αυτός όμως δεν είναι τόσο άκακος, όπως το ινοαδένωμα. Έχει μία γκάμα συμπεριφοράς από σχετικά καλοήθη έως κακοήθη. Το αποτέλεσμα της προεγχειρητικής βιοψίας θα κρίνει τον τύπο του χειρουργείου που απαιτείται. Οι όγκοι αυτοί μπορεί να φτάσουν σε πολύ μεγάλο μέγεθος, μεγαλύτερο από 20 εκ.