Οικογενειακό Ιστορικό

Οικογενειακό Ιστορικό Καρκίνου Μαστού ή Ωοθηκών

Η βαρύτητα του οικογενειακού ιστορικού μπορεί να καθορίσει την συχνότητα και το είδος του προληπτικού ελέγχου.

Η εκτίμηση του κινδύνου από το ιστορικό είναι μέρος της πρώτης επίσκεψης στο Ιατρείο Φροντίδας Μαστού. Πριν την πρώτη επίσκεψη θα ήταν καλό να γνωρίζετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το ιστορικό της οικογένειάς σας σε σχέση με παθήσεις μαστού και ωοθηκών. Θα κάνετε εκτενή συζήτηση με τον χειρουργό μαστολόγο και θα μάθετε αν και κατά πόσο έχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και ποια συχνότητα πρόληψης θα ήταν καλό να ακολουθήσετε.

Χρειάζεται Γονιδιακή Ανάλυση;

αντζελινα τζολι μαστεκτομη προληπτικη ιατρειο μαστου πατρας φροντιδα γονιδιακος ελεγχος
Οι επιλογές μας δεν πρέπει να επηρεάζονται από μόδες

Σε περιπτώσεις πολύ βεβαρυμένου οικογενειακού ιστορικού, ενδείκνυται γονιδιακή ανάλυση ογκογονιδίων όπως τα BRCA1, BRCA2, PTEN, ATM και RAD51C.

Και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό;

Ένα θετικό αποτέλεσμα στον γονιδιακό έλεγχο είναι μία πληροφορία που θα πρέπει να διαχειριστείτε με την υποστήριξη και καθοδήγηση του Χειρουργού Μαστού, Ψυχολόγου Υγειας και του περιβάλλοντός σας.

Αν δεν βρεθεί γονιδιακή μετάλλαξη;

Από την άλλη, αν ο γονιδιακός έλεγχος που δεν αναδείξει μετάλλαξη  κάποιου γνωστού ογκογονιδίου, μία γυναίκα που θεωρήθηκε υψηλού κινδύνου από το οικογενειακό ιστορικό, θα συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως υψηλού κινδύνου και το Πρόγραμμα Προληπτικής Εξέτασης Μαστού διαμορφώνεται αναλόγως.

Ενημέρωση από το Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας

Παρακολουθήστε την συνέντευξη του Χειρουργού Μαστού Ιωάννη Χαβελέ για τους παράγοντες κινδύνου στο καρκίνο μαστού: